2020

Nyt år, ny dig, nye mål. Hvis du er en af dem hvor starten på det nye årti skal være springbrættet til at du bliver en endnu bedre udgave af dig selv, så overvej at inkludere et par økonomiske to-do’s i dine nytårsforsæt. Det er ofte lettere end man skulle tro, og følelsen af at få endnu bedre styr på sin økonomi er ubeskrivelig. I sidste ende er en god og sund økonomi grundstenen for både økonomisk, men også personlig frihed.

1. Lav, eller opdater, dit budget

Hvis du kun vil have et råd med ind i 2020, så må det være at du altid skal have et opdateret budget som du løbende genbesøger.

For mange kan et budget virke kedeligt eller unødvendigt, da de føler de har helt styr på hvordan de bruger deres penge. For andre kan det at lave et budget være en gruopvækkende oplevelse, da de får indsigt i alt det de har gjort forkert i deres økonomi.

Uanset hvem du er, giver et budget dig et indblik i din økonomi, som vil tage dit økonomiske game til et helt andet niveau. Det kræver naturligvis at budgettet er retvisende og opdateret. Et godt udgangspunkt for at lave et budget, er at lave en udskrift fra din netbank for alle dine konti og gennemgå alle dine udgifter for det sidste år, det hjælper dig med at sikre du har alle udgifter med. Husk dog, at dine udgifter kan være steget i løbet af året, så når du har oplistet alle dine poster, så tjek lige at de også er opdateret med aktuelle satser. Når du har lavet dit budget, så genbesøg det hver måned, og se om du korrekt havde forudset dine udgifter.

For flere tips til et godt budget, læs her.

For en god og gratis budgetskabelon, klik her.

2. Bed om lavere renter og gebyrer

Et af de mest oversete tricks til en bedre økonomi, er simpelthen om at bede om lavere renter eller gebyrer. Det oplagte sted at starte for de fleste, er i deres bank. Vi betaler ofte flest renter og gebyrer her, på alt fra boliglån til billån, kassekredit og andet. I følge den amerikanske organisation CreditCards.com, opnår 70% dem der spørger til lavere renter og gebyrer at de får det.

Lavere renter og gebyrer, er dog ikke begrænset til banken, det kan også lade sig gøre ved dit telefonselskab, din internetudbyder, dit forsikringsselskab og måske endda på din husleje. Det koster intet at spørge, og kan potentielt gemme en økonomisk gevinst, så hvorfor ikke forsøge?

3. Overvej at skifte udbydere

Når nu du alligevel er i dialog med dine udbydere, bør du bruge lejligheden på at vurdere, om det er på tide at skifte. Hvis du ikke har held med at få reduceret dine renter eller gebyrer, hvorfor så ikke undersøge om der er nogen der udbyder et tilsvarende eller bedre produkt, til billigere penge. Rigtig mange er bange for at skifte forsikringsselskab eller bank, fordi de frygter at ødelægge det gode billede der er ved at de har været kunde det samme sted i længere tid. Sandheden er, at det at skifte udbyder er et rigtig godt udgangspunkt for at genbesøge dit behov og forsøge at forhandle en god pris. De fleste udbydere vil rigtig gerne have dig som kunde, så ofte er de villige til at give en håndsrækning hvis du skifter.

4. Fjern unødvendige abonnementer

Inden du undersøger om du skal skifte udbyder, bør du dog vurdere hvorvidt du overhovedet har et behov for det produkt eller den service du køber. Er din tillægsrejseforsikring allerede en del af din indboforsikring? Har du virkelig behov for 3 streamingtjenester? Kunne du klare dine fitnessbehov med et par vægte hjemmefra og en løbetur?

Jeg hører meget tit folk fortælle om hvordan de troede de havde helt styr på deres økonomi, men ved gennemgang af deres budget finder en lille post på 50kr. eller 100kr., som uforstyrret har gnavet af deres økonomi de seneste 6-8-10 måneder.

Som led i en månedlig gennemgang af sit budget, bør man aktivt tage stilling til hvorvidt der er udgifter der kan fjernes, så pengene kan bruges mere fornuftigt op opsparing eller investering.

5. Afbetal din gæld

Det er næsten umuligt som almindelig investor at investere så effektivt, at du konsekvent kan få et afkast som er større end de renter og gebyrer der er forbundet med at have gæld. Min egen personlige holdning er, at du for alt i verden skal undgå gæld som var det pesten selv. De eneste undtagelser er boliglån, realkreditlån, billån, og eventuelt lån til båd. Hvis du driver en virksomhed, er der lidt mere frirum, da det kræver noget kapital at have udstyr, lager mv., men som privatperson er der ingen gyldig undskyldning for at stifte gæld til andet.

Hvis du har gæld, især forbrugsgæld, ved du sikkert allerede at det er et dyrt bekendtskab. Inden du overhovedet begynder at overveje at investere, bør du dedikere alle dine frie midler til at nedbringe og afskaffe din gæld, hurtigst muligt.

6. Sælg de ting du ikke bruger

Hvad enten du skal nedbringe din gæld, frigive midler til at investere for, eller bare bo mere overskueligt og ordentligt, er det at sælge de ting du ikke bruger et effektivt værktøj. Vi har alle samme en masse ting liggende som vi positivt ved, at vi ikke kommer til at bruge igen, så hvorfor ikke få ryddet ud i skabet og tjene lidt på samme tid?

Det giver sig selv, at den økonomiske gevinst er større ved at sælge dyrere ting, men selv hvis du sælger relativt billige ting, kan det hurtigt blive til mange penge. Prøv eventuelt at lægge pengene til side separat, og lav en lille konkurrence med dig selv om hvor meget du kan komme op på.

7. Giv dig selv en opsparingsudfordring

Det kan altid betale sig at spare op, og der er mange gode grunde til at dedikere alt hvad du kan til din opsparing. Min anbefaling er, at din opsparing mindst skal indeholde hvad der svarer til 6 måneders løn. På den måde er du sikret hvis du mister din indtægt, eller der sker noget andet uforudset. Det betyder også at du kan springe til hvis en mulighed byder sig, som et godt tilbud, en billig rejse eller lignende. En opsparing er også udgangspunktet for at investere. Når du har opnået 6 måneders indtægt på din opsparing, så er alt derudover klar til at blive investeret, når den rigtige mulighed byder sig.

At spare 6 måneders løn op lyder måske for mange som utopi. Heldigvis behøver man ikke starte så stort. Du bør have en separat konto i din bank som du hver måned overfører til. Start med et mindre beløb, f.eks. 500kr., og hæv så det beløb lidt hver måned. Du bør altid overføre penge til din opsparing i starten af hver måned, og ikke det der er tilbage når måneden er slut. På den måde tvinger du dig selv til at spare mere op, og til at få mere mådehold i dit daglige forbrug.

Se her hvad du bør sætte af til opsparing og investering hver måned.

8. Begynd at investere

Hvis du aldrig har investeret før, kan det godt virke meget overvældende at skulle i gang. Som med alt i verden af værdi, er investering forbundet med risici. For rigtigt mange virker de risici så høje, at det helt afholder dem fra at investere, og det er en skam. Det at investere er nemlig ikke kun godt for din økonomi, men også sundt for dit sind.

Når du som ny investor skal foretage din første investering, er det vigtigt du har gjort dit forarbejde. Der findes bogstavelig talt millioner af investeringer og det kræver lidt tid at finde ud af hvad der er rigtigt for dig.

Hvis du vil begynde at investere, så læs med her.

9. Tjek din bank dagligt

Det er sjovt som at de fleste tjekker Facebook og Instagram op til flere gange dagligt, men aldrig tjekker deres netbank. Du bør tjekke din netbank mindst dagligt, og gerne flere gange om dagen. Det giver indblik i hvor mange penge du har til rådighed, hvorvidt du skal holde tilbage, eller om du kan overføre lidt mere til din opsparing. Yderligere, hvis der er fejl i noget, hvad enten du får forkert (eller manglende) løn, er trukket dobbelt på dit dankort eller andet, kan du reagere med det samme. Det giver også en ro at have fuldstændig styr på sin økonomi.

9 økonomiske nytårsforsæt for 2020
Tagget på:                 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *